Jak se správně starat o obuv?

PÉČE O OBUV

Zajisté máte zájem, aby Vám nově nakoupená obuv sloužila co nejdéle. Předtím než vykročíte v nové obuvi do zaměstnání, na procházku nebo do města na nákupy, je třeba obuv připravit a ošetřit ji. Víte, jak se správně starat o obuv? Obuv z různých materiálů vyžaduje jiný přístup při čištění a ošetřování. 

V našem eshopu naleznete obuv z pravé a syntetické kůže (někdy také označovaná jako eko kůže), broušené kůže. Zde je pár tipů, jak se o Vaši novou obuv správně starat a pečovat o ni.

KOŽENÁ OBUV

Všeobecná rada zní – koženou obuv bychom neměli vystavovat velmi vlhkému prostředí. Pokud je kůže vystavena škodlivým vnějším faktorům, ztrácí své vlastnosti a tvar. Případné nečistoty odstraníme kartáčem nebo vlhkým měkkým hadříkem. Obuv necháme řádně vyschnout a ošetříme ji krémem na koženou obuv v odpovídající barvě, která obuv obuv zvláční a ochrání ji před popraskáním. Na koženou obuv také doporučujeme Nano krém, který je vysoce výživný, má vodoodpudivé a nečistoty odpuzující účinky. Další možností je použít ošetřující mléko, které povrch obuvi změkčí a vyživí. Mléko lze také použít na syntetickou kůži. Obuv doporučujeme pravidelně ošetřovat.

BROUŠENÁ KŮŽE

Hlavní zásadou při ošetřování obuvi z broušené kůže je – nikdy nepoužívat krém nebo vosk, který by obuv poškodil. Obuv se čistí speciálním kartáčem, který odstraní prach a případné nečistoty a zároveň povrch jemně zdrsní. Poté lze aplikovat impregnační sprej nebo regenerační směs na velurovou-nubukovou broušenou kůži v odpovídající barvě, který ochrání obuv před pronikáním vlhkosti a zároveň materiál vyživuje.

SYNTETICKÁ KŮŽE OZNAČOVANÁ TAKÉ JAKO EKO KŮŽE

Syntetická kůže vzhledově napodobuje kůži pravou. Vyrábí se ze dvou vrstev – podkladovou vrstvu tvoří textilní nebo syntetická tkanina a vrchní část tvoří vrstva polyuretanu. Mezi hlavní výhody syntetické kůže patří prodyšnost a lehkost.  Obuv doporučujeme čistit vlhkým hadříkem a po vyschnutí při pokojové teplotě naneseme ošetřující mléko na syntetické materiály, které dodá potřebnou pružnost a lesk a zároveň chrání syntetickou kůži před vnějšími vlivy. Doporučujeme také impregnační sprej se samočistícím účinkem. 

--

Autor: Laucik